wtorek, 8 maja 2012

przepis szpinakowy

Obiecałam więc dotrzymuję słowa. Zrobiłam jeszcze raz naleśniki ze szpinakiem i popstrykałam zdjęcia w trakcie pracy.

Ciasto na naleśniki na ok 7 szt


125ml mleka
125ml wody
2 jajka
5 łyżek mąki
szczypta soli






Nadzienie szpinakowe:


8 brykietów szpinaku (kupuję mrożony w brykietach bez śmietany)
1/3 opakowania sera gorgonzola
4 zabki czosnku
odrobina masła

masło stapiamy na patelni i wyciskamy czosnek by puścił sok w maśle, następnie dodajemy brykiety i dusimy ok 5min. Jak już będą miękkie dodajemy ser, który się nieziemsko rozpuszcza. Czytałam, że można dać ser zółty zamiast gorgonzoli.


 te jasne plamy na zdjeciu to para z patelni :-) Nie pomylcie z serem hihi

I nadchodzi czas na posmarowanie naleśników i polanie sosem czosnkowym



mmmniam niebo w gębie!!!


5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. uwielbiam fetę.;;wiec musze spróbować tylko mi powiedz kiedy ją dodajesz? jeszcze na patelni czy już smarując naleśnik?

      Usuń
  2. o jeszcze ze szpinakiem nie jadłam, chętnie wypróbuję ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. hejka zielono mi :P :D
    Tu masz na dose :)
    http://cobylonaobiad.blox.pl/2010/12/Dosza-dosa-czyli-indyjskie-nalesniki.html

    to sprawdzone i pyszne
    zgadnij kto :P :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziekuje, wogóle ta podana stronka ma wiele ciekawych przepisów

      Usuń