Obiecałam więc dotrzymuję słowa. Zrobiłam jeszcze raz naleśniki ze szpinakiem i popstrykałam zdjęcia w trakcie pracy.
Ciasto na naleśniki na ok 7 szt
125ml mleka
125ml wody
2 jajka
5 łyżek mąki
szczypta soli
Nadzienie szpinakowe:
8 brykietów szpinaku (kupuję mrożony w brykietach bez śmietany)
1/3 opakowania sera gorgonzola
4 zabki czosnku
odrobina masła
masło stapiamy na patelni i wyciskamy czosnek by puścił sok w maśle, następnie dodajemy brykiety i dusimy ok 5min. Jak już będą miękkie dodajemy ser, który się nieziemsko rozpuszcza. Czytałam, że można dać ser zółty zamiast gorgonzoli.
te jasne plamy na zdjeciu to para z patelni :-) Nie pomylcie z serem hihi
I nadchodzi czas na posmarowanie naleśników i polanie sosem czosnkowym
mmmniam niebo w gębie!!!
Ciasto na naleśniki na ok 7 szt
125ml mleka
125ml wody
2 jajka
5 łyżek mąki
szczypta soli
Nadzienie szpinakowe:
8 brykietów szpinaku (kupuję mrożony w brykietach bez śmietany)
1/3 opakowania sera gorgonzola
4 zabki czosnku
odrobina masła
masło stapiamy na patelni i wyciskamy czosnek by puścił sok w maśle, następnie dodajemy brykiety i dusimy ok 5min. Jak już będą miękkie dodajemy ser, który się nieziemsko rozpuszcza. Czytałam, że można dać ser zółty zamiast gorgonzoli.
te jasne plamy na zdjeciu to para z patelni :-) Nie pomylcie z serem hihi
I nadchodzi czas na posmarowanie naleśników i polanie sosem czosnkowym
mmmniam niebo w gębie!!!
moje ulubione ;) ale z feta
OdpowiedzUsuńuwielbiam fetę.;;wiec musze spróbować tylko mi powiedz kiedy ją dodajesz? jeszcze na patelni czy już smarując naleśnik?
Usuńo jeszcze ze szpinakiem nie jadłam, chętnie wypróbuję ;-)
OdpowiedzUsuńhejka zielono mi :P :D
OdpowiedzUsuńTu masz na dose :)
http://cobylonaobiad.blox.pl/2010/12/Dosza-dosa-czyli-indyjskie-nalesniki.html
to sprawdzone i pyszne
zgadnij kto :P :D
dziekuje, wogóle ta podana stronka ma wiele ciekawych przepisów
Usuń